Jag märker ibland att folk blir provocerade när jag säger: jag äter vad jag vill. Som att jag skulle ljuga om det?! Vill jag äta en kanelbulle så gör jag det, vill jag äta en gräddig pasta, så gör jag det. Allt handlar om balans i livet för mig – att äta både det som anses onyttigt och det som är nyttigt. Det är när man skapar förbud för sig själv som en osund relation till mat uppstår, tror jag. En person som jag pratat om just balans i livet med är Alexandra Pizzoni (tidigare Kamperhaug). Och just nu håller jag på att läsa hennes och Anja Forsnors bok "Self care". Och ett kapitel handlar just om balanserad matfilosofi – något vi borde sträva efter istället för att kämpa mot kilon. Här är tre av deras tips som alla borde ta till sig av! 1 Förbjud förbud Undvik förbud och svartlista mat, det tvärtomt allt vad långsiktighet är. När du tänker att du inte "får" äta en viss grej så är det det ändå du kommer att tänka på. Tänk istället på det du vill äta mer av, testa recept och nya favoriter. 2 Lägg till istället för att ta bort Tänk positivt och fokusera på att just lägga till istället för att ta bort. Det blir så mycket roligare! Genom att lägga till så många bra livsmedel som möjligt och fylla tallriken med näringsrik och riktig mat så blir det automatiskt mindre plats för sötsaker och annat som bara ger kroppen kortsiktig energi. 3 Gör medvetna val I en balanserad och hållbar livsstil ska det finnas utrymme för allt, både gröna smoothies och dessert. Det ena behöver aldrig utesluta det andra och det viktiga är att du känner efter och gör medvetna val. Njut av din dessert eller mat när du äter den, annars är det totalt bortkastat.