Vi har flera paradrätter hemma. Vi äter väldigt mycket italiensk mat, men också mycket mexikanskt. Jag har alltid älskat meximat, och samma sak med min man Niklas som är en av grundarna av El Taco Truck. Och en av de rätter vi gör väldigt ofta är är just från El Taco Truck: Frijoles refritos – det betyder översatt till engelskan refried beans (det finns ingen svensk översättning av refritos). Idén är att man låter bönorna koka ner tills de faller isär till en massa samt tillsätter en hel del fett för att karamellisera och götta ihop sig. SÅ gott. Se recept nedan: Du behöver: 1 msk hela spiskumminfrön 2 gula lökar 2 inlagda jalapeños 2 msk jalapeñospad 400 g förvällda svarta bönor 5 dl vatten 1 dl smör eller olja 2 tsk salt Tillbehör: Tortillabröd Tomatillosalsa Koriander Silverlök Picklad rödlök Lime Gräddfil (jag som adderar detta, inte i huvudreceptet) Gör så här: 1 Sätt ugnen på 175 grader. 2 Rosta spiskumminfröna i en stekpanna tills de börjar dansa. Mortla. 3 Fräs gul lök, jalapeño, spad och spiskummin i olja tills löken får en gyllenbrun färg. Häll över i en djup ugnsform och tillsätt bönor och vatten. 4 Ställ i ugnen och rör om var 20:e minut. 5 Rör om, vänta. Rör om, vänta. 6 När det bildas en "ring" runt bönorna rör du in den i bönhavet. Det är när ringarna kommer som de börjar götta sig. Ringarna består av koncentrerade smaker och fett och är början till den nötiga karaktären man önskar. 7 När du känner att bönorna börjar bli klara tillsätter du smöret/oljan och höjer ugnstemperaturen till 225 grader i 30 min, rör om var 10:e minut. 8 Addera tillbehören och njut!