"Vänta, kan du verkligen äta den där sushin när du är gravid?". Där satt jag i lunchrummet och kände hur ångesten kom krypande till små kallsvettningar i pannan av kollegans fråga. Vad hade jag gjort? Hade jag riskerat mitt ofödda barns hälsa på grund av min craving efter sushi? Jag slängde mig genast över datorn och började att googla. Hamnade på någon missvisande tråd på familjeliv, svettades ännu mer till att slutligen skratta lite åt mig själv över att jag fick sådan panik i onödan. Sushi är nämligen helt okej att äta för gravida, enligt Livsmedelsverket sedan långt tillbaka, så länge den är färsk och att det är norsk odlad lax, inte vildfångad. Man behöver alltså inte ens frysa den! [caption id="attachment_8130" align="aligncenter" width="720"] Kombinerad mammasushi från Sushi Yama, mums![/caption] Och så är det ju när man är gravid, man hör någon säga något om vad man ska och inte ska äta och så är sprids missuppfattningarna vidare. Och så klart vill man ju inte stoppa i sig något som man tror skadar barnet i magen. Här kan du läsa om vilka fisksorter du ska undvika. Så du behöver alltså inte välja "mammasushi" med räkor och avokado istället för lax (99 procent av all sushilax är norsk odlad). Det är helt riskfritt att äta! Om du vill veta mer om detta (och säga hej till mig bland andra!) och öka din kunskap under din graviditet – kom till Norges sjömatråds och Sushi Yamas event (som tillsammans lanserat en meny för gravida med lax i fokus) 20 september i Stockholm. Hoppas att vi ses!